Automatisering Gids en Linux, slechte combinatie

Bart wees mij op dit artikel in de online versie van de Automatiseringsgids. Uiteraard kon ik mijn mond niet houden en heb ik de volgende mail gestuurd naar de redactie:

Uw artikel "Nieuwe versie van Linux-kernel" dat gepubliceerd is op uw website om 15-6-2005 slaat niet alleen de plank volledig mis, maar is zin voor zin niet correct.

Eerste alinea: De kernel is niet voorzien van virtualisatie-tools, de kernel is beter geschikt gemaakt om samen te werken met de virtualisatie-tool Xen. Bovendien is de kernel ook niet voorzien van een release management systeem, de ontwikkelaars zijn centraal overgestapt naar een nieuw versie beheer tool, waarvan de ontwikkeling is aangezet door Linux Torvalds (de meeste ontwikkeling eraan is door anderen gedaan!). Dit heeft niks te maken met de kernel versie.

Tweede alinea: Welke distributie verwacht dan aan het einde van dit jaar pas deze kleine kernel patch toe te passen? De minor-minor .12 is een hele kleine tussen-patch. De opmerking die in deze alinea staat insinueert een gigantische stap vooruit, terwijl dit niks speciaals is. Er komt bijna iedere week een nieuwe minor-minor uit. Nogal misleidende weergave geeft de journalist hier dan ook.

Derde alinea: Xen is geen onderdeel van de kernel, maar een volledig ander project (net zoals bijvoorbeeld Apache een ander project is, of X.org). U slaat in deze alinea dus de plank volledig mis. En "beelden genereren", wat is dat voor een opmerking? Xen zorgt voor virtualisatie, waardoor verschillende installaties naast elkaar op één machine tegelijkertijd kunnen draaien. Wat u met "beelden genereren" bedoelt, is mij onduidelijk.

Laatste alinea: Een "release management" (verkeerde term, dit hoort "versie beheer" te zijn) systeem is geen onderdeel van de kernel. Het is een manier om aanpassingen bij te houden zodat men deze makkelijk kunnen mergen. Deze aanpassingen kunnen ook in een ander systeem bijgehouden worden, Git wordt gebruikt door Linus zelf, waardoor veel ontwikkelaars ook besloten hebben om hierop over te stappen.

Jammer dat u zich duidelijk niet interesseert in Linux en de ontwikkelingen daarom, maar dat u alleen probeert een beetje met de hype mee te lopen en dan ook nog eens volledig de plank misslaat. Mocht u ooit interesse hebben in een goed gesprek over Linux en alles wat daarbij komt kijken, kunt u mij bereiken op de bovenstaande gegevens.

Ongetwijfeld dat Bart mij nog wel op enkele onderdelen in deze mail kan verbeteren, maar mijn weergave is imnsho beter dan die van de Automatiseringsgids.

Comments

Comments powered by Disqus