Mijn kampioenne!

Afgelopen maandag hebben Aagje en ik privéles gehad op het hondenterrein. De andere honden die normaal Behendigheid doen, konden niet aanwezig zijn. Dus Aag en ik hebben onder leiding van Harry (niet de buurman, de hondentrainer) allerlei dingen geprobeerd. Nou, ik stond versteld.

Aag doet alles wat ik haar zeg. En steeds makkelijker. Moest ik in de eerste paar lessen nog enigszins met geweld (als in, met beide handen haar op haar plek houden) als ze over een balkje heen moest, tegenwoordig wijs ik het balkje aan, knik een keer en ze weet wat de bedoeling is. In de eerste les moest ik op de hoogste stellage klimmen en Aagje roepen, om haar naar boven te krijgen, tegenwoordig tik ik twee keer bovenop de stellage en mevrouw vliegt al naar boven.

We merken het eigenlijk in alles wat Aagje doet. Niet alleen heeft ze veel meer oog voor wat de commando's precies betekenen ("Af" is niet "maar ergens gaan liggen", maar "daar gaan liggen waar het baasje wijst"), ze wordt ook leniger. Dat verwacht je misschien wel als je weet dat ze behendigheid doet, maar ik verwachtte dat eigenlijk niet. Zoveel anders dan wat ik normaal met haar deed, gebeurt er niet. En stiekum toch wel. Het lopen over de ladder zal zeker geholpen hebben, maar ook de smallere balkjes en de hogere tafels, het heeft allemaal invloed. Was ze voorheen een lompe boerentrien, tegenwoordig kan ze werkelijk springen met enige gratie en rent ze niet eerst haar speeltje voorbij als ze hem moet apporteren, maar stopt ze eventjes voordat ze bij het speeltje is.

Maandag hebben we dus vanalles geprobeerd. Schotvastigheid, dus of ze uitvalt als er knallen om haar heen zijn. Geen probleem (nou ja, ze schrok een beetje, maar zou je niet, als er ineens zo'n knal klinkt?). Zitten en liggen terwijl ik doorloop. Deed ze wel, maar niet zo mooi als we wilden. Toen de stellages, de ring op de hoogste stand viel even om, maar daarna sprong ze er gewoon doorheen. De schutting op de hoogste stand (anderhalve meter ongeveer) is uiteraard geen enkel probleem. Sinds ze weet dat ze mag springen, doet ze het met heel veel plezier. De kist in was nooit een probleem, deksel erop vond ze niet prettig, maar liet ze wel toe.

En toen ze in de kist zat met de deksel erop, begon Harry pas echt. Hij zette een parcours uit waarbij ze eerst over een balkje de lage tafel op moest, van de tafel de ladder over en de ladder op de kruiwagen. Dus dat ze als ze doorliep, zo de kruiwagen in liep. In de kruiwagen liggen. Blijven liggen terwijl ik ongeveer drie meter met de kruiwagen loop en het ding naast de kist zet. En van de kruiwagen de kist in springen. ... Geen probleem. Als een zonnetje. Alsof ze nooit iets anders gedaan had.

Volgende. Het rooster schuin tegen de kist aan, deksel op de kist. Zij moet via het rooster de kist op gaan. Op de kist ligt een balk naar de hoepel. Harry hield op het midden van die balk een fietsenwiel vast (zonder spaken) waar ze doorheen moest. En op het einde door de hoepel springen. Geen probleem.

Toen een stukje moeilijker. Deksel van de kist af en hetzelfde parcours. Dus via het rooster naar boven, niet in de kist vallen, maar direct op de balk lopen. En dan door de twee ringen. Geen probleem.

Mijn Aag is werkelijk fantastisch.

Alleen jammer dat ze het gisteren dan meteen weer minder goed deed :| Dadelijk even met haar gaan lopen, weer wat oefenen :) Binnenkort hoop ik wat filmpjes online te zetten van Aag en mij!

Comments

Comments powered by Disqus