6 jaar voor niks...

Vandaag zijn we wezen kijken naar een kleine instantie die waarschijnlijk wel wat diensten van ons wil afnemen. Ze hebben een klein netwerk wat eigenlijk al 6 jaar niet meer onderhouden wordt. Dat was op zich niet zo'n probleem, aangezien het een Cisco modem en Novell server betreft. Die dingen staan als een huis, dat draait en blijft draaien. Maar de verantwoordelijke personen begonnen zich toch langzaam af te vragen of ze niet in flinke problemen zouden komen wanneer de boel een keer op zijn gat zou gaan. Dus zijn wij gebeld met de vraag of wij eens keer kunnen komen kijken en adviseren.

Nu doet Cidev geen Novell (archaïsch, in onze ogen), maar wie weet konden we wel wat advies geven. Wij gaan kijken. De clients waren allen Windows XP machines. Login gebeurde lokaal, niet centraal geregeld via de Novell server. Folders delen werd lokaal op machines gedaan (niet ideaal, maar hey, het werkt), dus ook hier was de Novell server niet voor nodig. Waar was het ding dan wel voor nodig?

"Nou, als we hem uitzetten, hebben we geen Internet meer, dus we gaan er vanuit dat we hem daarvoor nodig hebben."

Bart en ik keken elkaar aan.

"Maar dat stukje kan die Cisco ook heel makkelijk..."

Na nog wat nader onderzoek, was onze conclusie unaniem: De Novell server heeft 6 jaar voor niks aangestaan, de Cisco (die er toch al staat en gebruikt wordt) kan alles waar ze die Novell server voor gebruiken.

Gelukkig kunnen we de 6 jaar oude hardware uit die Novell server nog prima gebruiken voor een Linux fileserver.

Comments

Comments powered by Disqus