Marketing

Het is een terugkerend thema in mijn dagelijkse werk: Hoe verkoop ik kwaliteit? Het probleem lijkt niet zo moeilijk, maar ongeveer 1 keer in de 2 weken gaat er twee dagen lang weinig door mijn hoofd dan die vraag.

Het punt is dat iedereen zegt dat ze de beste zijn en dat ze uitstekende service verlenen. Van onze klanten horen wij echter dat wij de enige partij zijn die dit ook daadwerkelijk voor hun doen. Of in ieder geval één van de weinige partijen. Maar dan nog, een nieuwe potentiële klant ziet bij iedere concurrent van ons hetzelfde staan: "Prima service", "Uitstekende kwaliteit", "Kennis van zaken". En toch ben ik ervan overtuigd dat wij in ieder geval in Brabant en Limburg bij de besten horen. Sterker nog, ik ben serieus van mening dat wij op het gebied van Open Source Software toepassen binnen bedrijfsomgevingen de besten zijn. Maar hoe vermarkt je dat?

Het marketingbureau waar we mee gepraat hebben, had het over een product in de markt zetten. Aanvankelijk wilden we dat wel proberen, maar achteraf ben ik blij dat we dat niet gedaan hebben. Een product is inderdaad makkelijker te vermarkten, maar wij willen juist geen product verkopen, wij willen diensten verkopen. Onze sterke punten zijn onze kennis, onze inzet en onze service. Maar dat zijn niet zomaar sterke punten, daar blinken wij in uit. Regelmatig krijgen we mailtjes op de helpdesk in de trant van "Wat zijn jullie toch een prettige helpdesk" en "Deden jullie die andere dingen waar we dienstverleners voor gebruiken ook maar".

En keer op keer denk ik dan weer na, hoe kunnen we onszelf afzetten tegen al die anderen. Een reputatie opbouwen is waarschijnlijk het enige. Maar dat duurt een tijd. Netwerken precies hetzelfde. Inmiddels ben ik bezig met een artikel over kwaliteit in Open Source (nou ja, indirect daarover), waarvan ik hoop dat ik het gepubliceerd krijg. Maar ik heb grote moeite met bedenken wat ik verder nog zou kunnen doen. Koude acquisitie is eigenlijk gewoon niet mijn ding. Op mensen afstappen en vertellen dat ze ons nodig hebben. Dat werkt niet voor mij. Dus komen we weer terug op zoveel mogelijk netwerken. Het gaat wel lukken, daar zijn we allebei wel van overtuigd, maar hoe snel zal het gaan?

Comments

Comments powered by Disqus