ExactOnline

Onze accountant heeft mij gewezen op ExactOnline, een online boekhoudpakket van Exact, het bedrijf dat volgens mij in Nederland het grootste marktaandeel heeft (maar dat heb ik niet onderzocht). Uiteraard heb ik het pakket eens bekeken en ik liep tegen wat zaken aan, waar ik het bedrijf over heb gemaild.

Zoals ik al eerder ooit gezegd heb, heb ik weinig vertrouwen in een product waarbij de financiele gegevens op de server bij een derde komen te staan. Wanneer onze accountant zelf een server had (eventueel onderhouden door een extern bedrijf) zou ik er meer vertrouwen in hebben dan in een oplossing zoals deze. Maar ik ontkom er niet aan, ik zal er op een gegeven moment ook aan moeten geloven, wil ik samen met onze accountant onze boekhouding goed kunnen uitvoeren. Dus ben ik ExactOnline eens goed gaan bekijken.

Eigenlijk ziet het er helemaal niet zo slecht uit. De prijs is goed, functionaliteit is dat wat je ervan verwacht, niet meer, niet minder. Ze hypen een stukje functionaliteit die je office pakket zou koppelen aan de webinterface, maar dat vind ik eerlijk gezegd niet zo interessant. Het stuk waarbij je zou kunnen syncen met je Internet Bankieren vind ik dan interessanter.

Ze ondersteunen alleen maar Internet Explorer. En daar laten ze dan weer een flinke steek vallen. Internet Explorer is bewezen de meest onveilige browser, waarom zou je hem dan als enige ondersteunen in je boekhoudpakket? Waarom eis je van mensen dat ze een onveilig programma gebruiken om hun financiele gegevens over het Internet te sturen? Ik kan dat niet begrijpen. En dat terwijl er zulke betere alternatieven zijn.

Als ik niet-technische mensen over zulke zaken spreek, halen ze hun schouders op en gaan gewoon door met gebruiken wat ze gewend zijn. Totdat ze een keer goed tegen de muur lopen en hun financiele gegevens in de verkeerde handen terecht komen. Zolang bedrijven als Exact zo'n gedrag blijven promoten en ondersteunen (overigens is dat niet alleen Exact, er zijn genoeg banken die enkel Internet Explorer willen ondersteunen voor Internet Bankieren), blijft het Internet een gevaarlijke plek. En een bedrijf die dergelijk gedrag promoot, ga ik niet ondersteunen door hun product te gebruiken.

Toen ik ze hierover gemaild heb, kwam er overigens een antwoord terug met termen als "de mogelijkheden van Internet Explorer" en dat ze de mogelijkheid wel "meegenomen hebben in hun onderzoek!" In plaats van dat ze gewoon een programma maken dat voldoet aan de normen van het World Wide Web Consortium, ondersteunen ze liever onveilige technologie. Jammer.

Comments

Comments powered by Disqus