Wel of niet?

(Geschreven in de trein, na het overleg met de klant.)

Vandaag zitten we op een punt waarop we moeten besluiten of we links of rechts willen. Cidev heeft zicht op een grote opdracht op basis van Plone, maar tevens een redelijk ingewikkelde opdracht. Als het doorgaat, zou het iets zijn waar Bart zeker een maand of drie mee bezig zal zijn. (Ik "bewaak dan het fort", als in, ik bedien het grootste gedeelte van onze andere klanten, zodat Bart de gelegenheid heeft om zich aan die nieuwe opdracht te wijden.)

Maar we zitten een beetje in dubio, of we het wel of niet moeten doen. Van de ene kant is het een erg interessante opdracht, die voorbij de grenzen van het kunnen van Plone gaat. Dat betekent zoveel als dat Bart zelf onderdelen zal moeten maken om alles te laten werken zoals gewenst. Een belangrijk onderdeel is een aparte koppeling met een database die de klant al jaren intern gebruikt. Een tijdelijke koppeling bovendien, aangezien deze over een jaar wordt omgezet naar een nieuw systeem. Maar ook zullen er dingen gemaakt worden om een groot aantal sites makkelijk en centraal te kunnen beheren, op basis van die database.

Van de andere kant vragen we ons af of we wel voldoende kwaliteit kunnen bieden binnen een acceptabel budget. Kwaliteit is voor ons van levensbelang. De hele filosofie van Cidev draait om het feit dat Bart en ik enkel kwaliteit willen leveren. En niet alleen kwaliteit vanuit het oogpunt van een eindgebruiker, ook kwaliteit uit het oogpunt van een persoon met technisch inzicht. Door het bieden van deze kwaliteit, kun je veel beter gebruik maken van alle mogelijkheden die een specifiek systeem biedt en de mogelijkheden die de ontwikkelaars van Plone er achteraf nog inbouwen. Plone is immers Open Source en constant in ontwikkeling. En alhoewel Bart al ongeveer vier jaar ervaring heeft met het pakket, heeft hij nog niet het idee dat hij alle ins en outs goed beheerst. Bovendien komen er steeds nieuwe dingen bij. Bedrijven die zich specialiseren in Plone zijn hier in het voordeel, die doen niks anders.

Een ander probleem is dat website ontwikkeling niet echt een core-business van ons is. Wij zijn de partij die graag facilitairt, die servers opzet en onderhoud zodat klanten er goed gebruik van kunnen maken. Software beheren en op interessante manieren aan elkaar koppelen is waar we goed in zijn, denk bijvoorbeeld aan load-balancing van een app, virtualisatie via Xen of een Beowulf cluster. Dat zijn de zaken waar wij in geïnteresseerd zijn en waar we gewoon goed in zijn. Dat zijn dingen waar we mee begonnen zijn bij Interlink en waarmee we denken dat we iets kunnen toevoegen aan andere bedrijven of instellingen. Servers zijn onze core-business.

Maar Bart vindt Plone ook interessant en ik ben ervan overtuigd dat hij prima resultaat zal opleveren (hijzelf is daar niet zo zeker van, maar ik vind dat hij zichzelf nog wel eens onderschat). Hij weet niet zeker of hij het aandurft en de prijs en tijd die nodig zal zijn binnen de perken kan houden. Ik laat de beslissing aan hem over. Wat hij ook besluit, ik zal het begrijpen. Van de ene kant een interessante opdracht, van de andere kant niet zeker of dit wel is wat we willen en kunnen doen. Nee zeggen is een optie, simpelweg omdat de argumenten valide zijn en daar kunnen we niks aan veranderen. Maar het is toch ook wel weer een erg leuke opdracht...

Comments

Comments powered by Disqus