Luipaardje

Wow. Zojuist naar de keynote gekeken van Apple's WWDC 2006 en damn, ik ben toch wel onder de indruk. Mac OS X.5, codenaam Leopard, ziet eruit alsof echt hele mooie dingen heeft. Als ik in de keynote kijk naar de mogelijkheden van de nieuwe iChat ben ik bijna aan het balen dat niet iedereen een Mac heeft. Wat had Elise prettig met haar ouders kunnen chatten met zoiets! Of ikzelf met Monique, als ik op mijn werk ben en (tijdens mijn lunch, uiteraard) even snel met haar wil bespreken waar we op vakantie gaan. Of als ik eenmaal (eindelijk) het huis uit ben en pa heeft problemen met zijn (inmiddels eindelijk gekochte) Mac, kan ik hem snel en makkelijk helpen. Voor mij zijn die nieuwe opties in iChat alleen al een extra reden om een Mac te overwegen.

Maar niet alleen iChat is stoer, ook de nieuwe feature Spaces zou voor mij erg handig zijn. Geen dealbreaker, want VirtueDesktops werkt voor mij eigenlijk ook wel prima. Maar met Spaces kun je die Exposé-view krijgen die ik momenteel ook al erg veel gebruik op een enkele desktop. Als je die kunt hebben en tegelijkertijd al je desktops kunt zien, heel handig. Zeker als je dan applicaties van de ene desktop naar de andere kunt slepen. Meerdere desktops is iets waar ik aan verslaafd ben geraakt in de jaren dat ik uitsluitend Linux draaide. Mijn vader vindt het juist niet praktisch, maar ik zou niet meer zonder kunnen. Applicaties bij elkaar zetten die je naast elkaar gebruikt, of simpelweg als ik mijn verslaving weer aan het uitoefenen ben, snel even kunnen switchen naar mijn chats of email of browser (om bijvoorbeeld wat op te zoeken in Thottbot) is voor mij enorm handig. Spaces is een mooie invulling ervan.

Het feit dat de nieuwe iCal volledige multiuser support krijgt vind ik enorm handig. Aangezien Bart en ik allebei iCal gebruiken, scheelt het behoorlijk bij het maken van een planning als we elkaars agenda kunnen inzien. Maar ook hierbij geldt weer, als iedereen van iCal (of een dergelijke programma, iCal is immer gebaseerd op Open Protocollen) gebruik zou maken, zou het plannen van een overleg met mensen een stuk eenvoudiger kunnen.

Niet alles aan Leopard vind ik interessant, uiteraard. De features die momenteel genoemd staan voor de nieuwe Mail.app vind ik nogal magertjes. ToDos en Notes zijn misschien wel grappig, maar niet zo heel erg revolutionair. De ToDos van iCal gebruik ik al niet, dus ik denk dat ik die van Mail ook niet ga gebruiken. En dan hou ik mijn mond maar over "Stationary"... HTML mail is evil. Zelfs als ze van een Apple komen. Bovendien vind ik ook dat idee niet echt revolutionair. HTML mail via templates bestaat natuurlijk al weer heel wat jaartjes, helaas. Gelukkig zijn de meeste mensen zo slim om het niet te gebruiken.

Time Machine ben ik nog niet helemaal over uit. Het ziet er behoorlijk stoer uit en ondanks dat er blijkbaar nogal wat kritieken zijn op de grafische pracht voor een backup-programma, vind ik het wel weer typisch Apple dat ze van zoiets saais en vervelends als backups echt een interessant programma gemaakt hebben. Of ik het echt veel zal gebruiken, ik weet het niet. Maar interessant is het in ieder geval wel. Overigens vermoed ik dat ik mijn externe harde schijf eerder zal gebruiken als extra opslag dan als backup... Het is misschien een beetje afhankelijk van de details. Wordt er encryptie gebruikt? In opslag en tijdens de transfer? Heb ik persé een Mac-server ook externe harde schijf nodig, of zou het ook naar bijvoorbeeld een WebDAV host kunnen? Of een NFS share? Of via ssh naar een andere server? Hoe meer, hoe beter, uiteraard.

Apple is goed bezig!

Maar ondanks mijn positieve gevoel bij Leopard (wat misschien ook wel komt door Apple's manier van presenteren tijdens zo'n keynote), is er ook nog een heel groot nadeel: Het zal allemaal waarschijnlijk niet lekker lopen op mijn PowerBook G4. En dat is toch wel de machine waar ik nog een paar jaar aan vastzit. Ook wel zonde, als ik geld had voor een nieuwe Mac, kon ik ook dit doen. Met deze gaat dat niet, omdat het nog een PowerPC is en geen Intel. Jammer.

Comments

Comments powered by Disqus