Afschaffing Habeas Corpus Act in Amerika

Gisteren hoorde ik het toevallig op de radio, tijdens een roddelgesprekje en vandaag ben ik even bezig geweest met ernaar te zoeken en in verband met een wat positiever berichtje naar een vriendin, heb ik er iets langer over nagedacht. In Amerika wordt/is vandaag de Habeas Corpus Act buiten werking gesteld door Bush. Het algemene nieuws lijkt dit niet zo interessant te vinden, want op bijvoorbeeld Google News zie je het pas terugkomen als je er gericht naar zoekt. Persoonlijk vind ik het een erg gevaarlijke ontwikkeling, één die in mijn ogen een regime à la Hitler of de USSR of weet ik veel welke deprimerend regime nog meer. Mensen die opgepakt mogen worden zonder officiële beschuldiging en zonder controle door een belangrijke macht van de Trias Politica (Ja, ik weet het, geen ideaal systeem en al helemaal niet erg goed toegepast in de meeste landen, maar je moet iets). Waar gaat het heen met de vrijheid?

Gerelateerd hieraan, wordt ik dan ook erg ongerust als ik lees dat een Amerikaanse, 14-jarige scholiere opgepakt wordt voor spotprenten over Bush. Waarom ik me druk maak? Iedereen heeft het er toch altijd over dat wij hier in Europa alleen maar achter de Amerikanen aanlopen...?

Comments

Comments powered by Disqus