Huisje zoeken (4)

We hadden een heel leuk huisje gevonden. Echt, we zagen het allebei meteen zitten. Mooie keuken, van alle gemakken voorzien. Een woonkamer die groot genoeg is voor ons, met een vloer van siergrind, ideaal eigenlijk voor ons met Aag, aangezien dat makkelijk schoon te houden is. Een ruime tuin, genoeg plaats voor een kennel, overdekt terras, aangrenzende garage waar je droog kunt komen vanwege de overdekking. Elektrische garagedeur, siergrind in de garage (de vorige eigenaar had van de garage een klusruimte gemaakt). Een grote slaapkamer, een extra slaapkamer (waar we de kleerkast wilde zetten, zodat we een groter bed konden aanschaffen), badkamer met ligbad (niet ideaal om te douchen, maar overleefbaar). Et cetera, et cetera. Het was je waarschijnlijk wel opgevallen dat ik in verleden tijd aan het praten ben.

De verkoper vond dat we binnen twee weken moesten laten weten of we de financien rond kregen. Het nadeel van een eigen bedrijf is dat banken altijd een heel stuk moeilijker doen over een hypotheek. Het is niet een kwestie van je inkomen bewijzen, banken willen de cijfers hebben van de afgelopen drie jaar, een prognose, een gesprek met de accountant over hoe onze toekomst eruit ziet, een gemiddeld hoog inkomen over de afgelopen drie jaar, etc. etc. Daarnaast wordt mijn inkomen maar voor 75% gerekend. Dat is het nadeel van een eigen bedrijf. Gisteren verliep de deadline en de bank kon nog geen antwoord geven op onze vraag of wij een hypotheek kunnen krijgen. Het zag er goed uit, maar we hadden nog geen definitief antwoord. Dus moesten we beslissen of we ja of nee zouden zeggen. Onze accountant heeft van de twee weken nog drie kunnen maken (normaal heeft hij zes weken nodig!), maar meer wilde de verkoper absoluut niet over praten.

Het nadeel van ja zeggen als blijkt dat je het achteraf toch niet kunt doen, is dat je dan verplicht 10% van de aankoopsom moet betalen aan de verkoper. Dat is meer dan €15.000,-. Ik weet niet wat jij op je spaarrekening hebt, maar Monique en ik komen bepaald niet aan dat bedrag. Dus ook al zag het er erg goed uit, we hebben besloten dat we geen risico van €15.000,- wilden lopen. De verkoper wilde niet horen over extra tijd, dan zou hij naar de volgende geïnteresseerde gaan, want die waren er genoeg.

Afgelopen dinsdagavond hebben Monique en ik er dus lang over gepraat, de voor en nadelen tegen elkaar opgewogen en besloten dat we het risico niet willen lopen. De schuld ligt in onze ogen uiteraard bij de verkoper, die zo ongeduldig is. Het was een hele moeilijke beslissing, want we keken er echt naar uit om eindelijk samen te wonen en ons eigen huisje te hebben. We vonden het huisje echt ideaal.

"Vonden", verleden tijd. Dinsdagavond hebben we samen nog even op internet gekeken naar andere huizen. Er zijn er nog genoeg, tegen interessante prijzen en misschien wel meer op ons gericht dan het huisje waar we zo onze zinnen op gezet hadden. Dinsdag gaan we alweer kijken naar een volgend huisje. Dit huisje viel ons dinsdagavond echt op als eigenlijk beter dan het huisje wat we aan het kopen waren.

Er zit nog een klein staartje aan. De verkoper zou contact opnemen met de volgende koper, maar er kwam al meteen achteraan dat als die het huisje niet meer wilde, hij terug bij ons zou komen en we twee weken extra zouden krijgen. We hebben uiteraard gezegd dat hij dat huisje ergens kan steken waar de zon niet schijnt. Als hij ons gewoon een week extra had gegeven, dan was alles geregeld. Maar daar was hij te ongeduldig voor. Ik hoop dat die andere partij het huisje niet meer wil en dat het nog twee maanden te koop staat.

Comments

Comments powered by Disqus